مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:22884 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:8

در آيـه شـريـفـه : مثل الذين ينفقون اموالهم في سبيل اللّه كمثل حبه انبتت سبع سنابل في كل سنبله مائه حبه و اللّه يضاعف لمن يشاء و اللّه واسع عليم ; كساني كه اموال خود را در راه خدا انفاق مـي كـنـنـد , هـمانند بذري هستند كه هفت خوشه بروياند كه در هر خوشه , يكصد دانه باشد ; و خداوند آن را براي هر كس بخواهد( و شايستگي داشته باشد ) , چند برابر مي كند ; و خدا ( از نظر قدرت و رحمت )وسيع , و ( به همه چيز ) داناست . (1)بـا اين كه ما از اكثر كشاورزان و مهندسين كشاورزي كه مطلع هستند و از ميزان محصولات گـنـدم كشورهاي مختلف با خبر مي باشند سوال كرده ايم كه اگر زميني داشته باشيم از هر نظر آمـاده و آب را هـم بـمـوقـع به آن بدهند و پرندگان هم دانه اي از آن را نبرند و دانه در زمين نيز خراب نشود و آفتي هم پيدا نكند و جنس خاك و جنس زمين هم خوب باشد - خلاصه تمام شرايط كـشـت غـلات در آن مـسـاعـد باشد - از يك خروارگندم چقدر حاصل مي شود برداشت , جواب داده اند سي و حداكثر چهل خروار و تا به حال ديده نشده زميني بيش از از اين حاصل بدهد . پـس در ايـن صورت چطور خداوند مي فرمايد : مانند دانه اي است كه هفتصد برابر محصول دهد , بلكه اگر بخواهد بيشتر ؟
در پـاسـخ اين سوال بايد به دو نكته توجه داشت :اولا : در آيه مزبور هيچ اسمي از گندم يا دانه ديگري برده نشده , بلكه كلمه حبه كه به معني دانه است ذكر شده و اين كه سوال كننده در آيـه مزبور گندم را به عنوان مثال ذكر كرده است تفسيري است كه در خود قرآن نيست بنابر ايـن , اگـر در ميان دانه ها چنين دانه اي يافت شود كه از يك تخم هفتصد تخم به دست آيد , براي واقعيت پيدا كردن مثال مزبور كافي است . اتـفـاقـا در ميان دانه ها چنين دانه اي داريم , از جمله ذرت است كه اگر دانه هاي آن در زمين آماده و در فاصله هاي معيني كاشته شود , ممكن است از يك دانه هفتصددانه ( هفت خوشه ذرت , هر يكي صد دانه ) يا بيشتر به دست آيد . مـي گويند در دانه ارزن هم اين معني بسيار اتفاق مي افتد 000 ( در تفسير منهج الصادقين در ذيل آيه , به اين پاسخ اشاره شده است . ) (2)ثانيا : به فرض اين كه از پاسخ بالا صرف نظر كنيم , اين سوال راه حل ديگري داردو آن اين كه بـسيار مي شود كه در تشبيه دو چيز به يكديگر براي مشبه امتيازي قائل مي شوند كه در مشبه بـه نـيـسـت - اگر چه در اصل موضوع با هم شباهت دارند -مثلا مي گويند : روي او همچون قرص ماهي است كه محاق ندارد , يا آفتابي است كه غروب ندارد يا اين كه : قامت او همچو سرو خـرامـان اسـت بـا اين كه مي دانيم ماه هميشه محاق و خورشيد غروب دارد و در عالم نمي توان سروي پيدا كرد كه راه برود . بنابراين , منظور از اين گونه تشبيهات اين است كه مثلا روي او صفا ودرخشندگي ماه را دارد - با اين امتياز كه او محاق ندارد و ماه محاق دارد - ياقامت او مزاياي سرو را دارد - با اين امتياز كه او خرامان است و سرو خرامان نيست - اين قبيل مثالها در كلمات ادبا بسيار فراوان است . از مثالهاي شاعرانه كه بگذريم در خود قرآن هم اين گونه تشبيهات و مثالها هست ;مثلا , هنگامي كه قرآن مثالي براي سخنان پاكيزه و نيكو مي زند , مي گويد : توتي اكلها كل حين مانند درختي است كه هميشه ميوه دارد با اين كه شايد درختي كه در تمام ايام سال ميوه بدهد نداشته باشيم يا لااقل بسيار نادر باشد . پـس مـنـظـورايـن اسـت كـه اين درخت ( سخن پاكيزه ) امتيازي بر ساير درختها دارد و آن اين كه خزان و محدوديت وقت ميوه دادن براي آن نيست . در جـاي ديـگـر وقتي مثالي براي نور خداوند مي زند , مي فرمايد : مانند چراغداني است كه در آن چـراغ بـاشد 000 تا آنجا كه مي فرمايد : يكاد زيتها يضي ء نزديك است روغن آن ( از نهايت صفا و خـلوص ) بدون آتش روشن شود با اين كه هيچ روغني هرقدر هم خالص باشد بدون آتش روشن نمي شود , اين در حقيقت امتيازي است كه براي مشبه در اين مورد گفته شده است . در آيـه مورد سوال هم هفتصد برابر بودن حاصل دانه انفاق , امتيازي است كه اين دانه ( انفاق ) بر تمام دانه هاي عالم دارد .

پاسخ به پرسشهاي مذهبي
مكارم شيرازي - ناصر و جعفر سبحاني 1 - سوره بقره , آيه 261 . 2 - هيچ بعيد نيست كه گاهي يك دانه گندم به هفتصد دانه تبديل گردد ; جالب اين كه چندي قـبل جرايد نوشته بودند كه در برخي از نقاط استان ساحلي از يك خوشه گندم چهار هزار دانه به دست آمده بود

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.